بهگزارش میراثآریا بهنقل از روابطعمومی ادارهکل میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری یزد، خانه تاریخی صدرالعلما براساس «پلان چهارضلعی و حیاط مرکزی» شکلگرفته و فضاهای مسکونی این عمارت در سه طبقه شامل زیرزمینهای ضلع جنوبی و شمالی، طبقه همکف، طبقه فوقانی و تالار و ضلع شمالی احداث شدهاند. ورودی از ضلع شرقی به حیاط متصل میشود و در راهروی آن نورگیری با نمای آجری زیبا وجود دارد.
تالار (ایوان) در ضلع جنوبی است و مجاور آن اتاقهای مسکونی، مثل اتاق پشت تالار، قرار گرفتهاند که بادگیرهای یکطرفه بهسمت شرق و غرب در روی پشتبام آن خودنمایی میکنند و تهویه مناسبی فراهم میآورند.
راهپله دسترس به پشتبامها از داخل راهرو و زاویههای شمالشرق و شمالغرب حیاط بهطرف طبقات فوقانی و پشتبام امتداد یافته است. سقف فضاها بهصورت ضربی و با قوس هلالی و خنچهپوش اجرا شده است. تزیینات بنا شامل نماهای گچی و گچبریشده و پیشدرگاهها و ستونهایی از همین جنس که در طبقات فوقانی فضاهای مجاور تالار بهکار رفتهاند و همچنین نماهای آجری زیبا و دربهای مزین به شیشههای الوان و بهخصوص درب زیبای بین تالار اتاقنشیمن پشت آن است.
این خانه در مرکز بافت تاریخی شهر یزد و در شریان اصلی این بافت و در کنار مهمترین بناهای تاریخی این شهر قرار دارد و بهعنوان محل احداث موزه منطقهای استان یزد انتخاب شده است.
مصالح بهکاررفته در بنا شامل انواع آجر، گل، گچ، سنگ، چوب و دیگر مصالح بومی است و قرار گرفتن این بنا در مجاورت مجموعهبناهای صدری (شامل کاروانسراها و عبارتهایی به این نام) و قرار گرفتن بنا در بافت قدیمی و مجاور بازار و حصار برج و باروی قدیم یزد از ویژگیهای خاص آن است.
مجموعه تاریخی صدرالعلما براساس نوع معماری و مصالح بهکاررفته در آن در دوره متأخر اسلامی (قاجار) احداث شده که نام آن متأثر از شهرت بانی و مالک سابق بنا بوده و در سال 1389 بهشماره 29565 در فهرست آثار ملی کشور بهثبت رسیده است.
انتهای پیام/